DD-022-Lisanslı Yazılım Kullanım Talimatı

1- AMAÇ: Bu talimat ile Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi bünyesinde ihtiyaç duyulan yazılımların lisanslı olarak kullanılması amaçlanmaktadır.

2- KAPSAM: Bu doküman, Erzincan Binali Yıldırım  Üniversitesi’nin bilgi teknolojilerinde kullanılan tüm yazılımları kapsar.

3- SORUMLULAR: Bu talimatın uygulamasından tüm Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nin çalışanları sorumludur.

4- ADIMLAR:

4.1. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nin tüm birimlerinde lisanslı yazılım kullanılması zorunludur.

4.2. Lisanslı yazılım kullanmayan kişiler yüzünden doğabilecek olumsuz durumlar lisanssız  yazılım kullanan kişileri bağlar.

4.3. Ağ Kullanım Politikası” içerisinde yer alan “Genel İnternet Hizmeti Kullanım Kuralları”  çerçevesinde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ağında kullanılacak tüm bilgisayarlarda lisanslı bir antivirüs programı bulunmalıdır. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi lisanslı antivirüs programı Microsoft’un sağladığı Microsoft Defender  programıdır. İşletim sistemi olarak güncel Windows ve ofis programı olarak Microsoft Office 365 programı lisansı olup, lisanslar Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı’ndan imza karşılığında alınır.

4.4. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı kullanıcılarımızın ihtiyaçları doğrultusunda,  Üniversitemiz genelinde kullanılmak üzere lisanslı yazılım temin etmektedir. Yazılım lisansları her yıl yenilenmektedir.

4.5. Bu yazılımların lisans koşullarını ihlal edecek şekilde kullanımları “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu” ve “Türk Ceza Kanunu’nun 525/a maddesi” uyarınca yasaktır.

4.6. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi BİDB tarafından lisanslaması yapılan yazılımlar dışında, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin idari ve akademik birimlerinde ihtiyaç duyulan lisanslı yazılımlar ve programların satın alma sürecinde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi BİDB’na bilgi verilmesi gerekmektedir. Böylece üniversitemizde kullanılan lisanslı programların neler olduğu, kaç kişilik lisans olduğu, nerede kullanıldığı bilgilerinin kaydı da tutulmuş olacaktır.

4.7. Toplu lisans alımları Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.