ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM
ÜNİVERSİTESİ

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı

Canlı Yayın Uygulamalarının Eğitsel Kullanımı: Periscope & Meerkat Örneği

Mobil cihazlar ve bu cihazlardaki mobil uygulamalar, ekonomi, bankacılık, alışveriş, eğlence ve eğitim gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Eğitimde bu uygulamaların kullanılmasının en önemli kaynağı bu teknolojinin kullanıcılara yer ve zamandan bağımsız öğrenme (ubiquitous learning) imkânını sağlamasıdır. İlkokulda öğrenim gören öğrencilerin mobil teknolojileri çok iyi kullanabildikleri bir ortamda mümkün olduğu kadar onlara faydalı mobil uygulamaların sınıfiçi ve sınıfdışı kullanıma entegre edilmeleri gerekmektedir. Öğrenciler sınıfta olduğu gibi, serviste, bir yerde eğlenirken veya evindeyken de öğrenmeye devam ediyorlar.

Çok yeni olmasalar da son günlerde en çok konuşulan “streaming apps” (canlı yayın uygulamaları)’ndan olan ; Periscope ve Meerkat‘ten bahsedeceğim. Periscope’un Twitter tarafından satın alınması onu daha popüler yapıyor. IOS’tan sonra geçtiğimiz günlerde Android’de de kullanıma geçmesi popülerliğini artırdı. Bu uygulamaların eğitim aracı olarak kullanılıp kullanılamayacağı tartışılabilir. .

İki uygulama da birbirine çok benziyor. Bu canlı yayın uygulamaları istediğiniz anda istediğiniz anı canlı olarak sosyal çevrenize yayınlamanızı ve iletişime geçmenizi sağlıyor. Siz yayın yaparken sizi izleyenler sadece yazılı olarak sizinle chat yapabiliyorlar. İsterseniz yazılı sohbeti gizleyebiliyorsunuz. Bu arada Meerkat bu konuda daha avantajlı hem yazılar ekranı kaplamıyor hem de Periscope’taki gibi hemen silinmiyor, uzun süre ekranda kalıyor.

Şimdi ise madde madde hangi şekilde eğitimde kullanılabilir, ona göz atalım:

* Dersinizi canlı yayında yayınlayabilirsiniz

* Mikroöğretim amaçlı kullanılabilir. Öğretmen dersinin videosunu daha sonra özdeğerlendirme için kaydedebilir,

* Mentörlerle veya öğretmen adaylarıyla geribildirim almak için kullanabilir.

* Uzaktan eğitim amaçlı kullanılabilir. Özellikle tatili bol ülkemizde öğrencilerin kaçırdığı dersleri telafisi adına güzel bir şans.

* Yabancı Dil derslerinde konuşma becerilerinin geliştirilmesi ve pratik için, özellikle de çekingen öğrenciler için, ideal bir ortam. (Speaking Homework)

* Yine, Yabancı Dil dersi için bir imkân: Farklı ülkelerden öğrencilerle istenilen dilde iletişim kurulabilir.

* Ders etkinlikleri, yarışmalar, konserler, yılsonu gösterileri, kampüs aktiviteleri canlı olarak katılamayanlarla paylaşılabilir.

* Hizmetiçi eğitim konferanslarını, seminerlerini, kongre ve sempozyumlarını canlı izleyip, etkileşimde bulunabilirsiniz. (EDTECHIST, ETP ve ETZ 2016’ya bir fikir olabilir?)

*  Eğitici gezi veya saha çalışmaları (field trips) esnasında kullanılabilir.

* Görüşme ve toplantılara katılamayan velilerle etkileşim kurmak için kullanılabilir.

* Videokonferans (tek taraflı) yapılabilir.

Devamı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email