ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM
ÜNİVERSİTESİ

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı

IPv6 Nedir?

İnternet dünyası, bir bakıma IP adreslerinin sonuna yaklaşıyor. IPv4 adreslerinin son blokları da ayrılmış durumda şu an. İnternetin başlangıcından beri gelen ve internetin en temel teknolojisi olan İnternet Protokol adresleri (internette sağda solda gördüğümüz 177.48.210.127 gibi sayılar) tükenmeye yüz tuttu.

Tabi bu durum internet dünyasının sonu olmayacak. IPv4’ün yerini, çok daha fazla nümerik adres sunan, adres atamalarını kolaylaştıran ve ekstra ağ güvenlik önlemleri sağlayan IPv6 teknolojisi alacak.

IPv4’den IPv6’ya geçiş kolay bir iş değil. Birçok kişi IPv4, IPv6 kavramlarına ve IPv6’ya geçişin muhtemel etkilerine aşina değil.

Bu yüzden IPv4 ve IPv6’ya geçiş ile ilgili bir rehber hazırladık. Soru-Cevap şeklinde olan bu rehberimizde IP adreslerinin her iki versiyonunu ve neden bu kadar önemli olduklarını açıklamaya çalıştık. Ayrıca detaylara inerek milyarlarca internet sitesi, işletme ve bireyin internetin bu yeni çağına geçişiyle ilgili önümüzdeki birkaç yıldan neler beklemeniz gerektiğini de derledik.

IPv4 ve IPv6 Soru-Cevap

Soru: IPv4 Nedir?

Cevap: IPv4’ün açılımı Internet Protocol versiyon 4 şeklinde. IPv4, cihazların internete bağlanmasına olanak sağlayan en temel teknolojidir. Ne zaman bir cihaz internete bağlansa (PC, Mac, cep telefonu ya da diğer cihazlar, fark etmez), o cihaza 177.48.210.127 gibi eşsiz, nümerik bir IP adresi atanır. İnternet üzerinden cihazlar arasında veri aktarımı için, bu veri paketi iki cihazın IP adresleri ile birlikte ağ üzerinden aktarılmak zorunda.

IP adresleri olmadan bilgisayarlar arasında iletişim ve veri aktarımı mümkün değil. Yani IP adresleri internet alt yapısı için hayati bir konumdadır.

Soru: IPv6 Nedir?

Cevap: IPv4’ün bir üst teknolojisi olan IPv6, Internet Protocol’ünün altıncı revizyonudur. IPv6’in görevi de tıpkı IPv4 gibi internete bağlanan cihazlara eşsiz, nümerik bir IP adresi atamak. Fakat, IPv6’nın büyük bir farkı var, o da 128-bit adresleri kullanması. Bunun neden önemli olduğunu birazdan açıklayacağım.

Soru:  IPv4 adresleri neden bitiyor?

Cevap: IPv4, 32-bit adresleri kullanıyor. Bunun anlamı ise şu, IPv4 toplamda 2^32 adet adresi destekliyor, yani yaklaşık 4.29 milyar. Bu rakam çok fazla gibi gözükebilir fakat tüm bu 4.29 milyar adres farklı kurumlara atanmış durumda.

Biraz açık konuşursak; aslında henüz bu adreslerin hepsi bitmiş durumda değil. Birçoğu kullanılmamış durumda ve MIT’nin ya da Ford ve IBM gibi firmaların elinde. Atanmak için halihazırda mevcut olan, satılacak ya da takas edilecek (IPv4 adresleri az oldu için değerli) adresler var fakat önümüzdeki iki yıl içinde bu adresler çok daha azalacak ve internet dünyası için sorun teşkil edecek.

Soru: Peki IPv6 bu sorunu nasıl çözecek?

Cevap: Daha önce de bahsettiğimiz gibi IPv6, 128-bit adresleri kullanıyor. Bu da demek oluyor ki 2^128 adet (daha kesin bir sayı vermek gerekirse 340,282,366,920,938,000,000,000,000,000,000,000,000) adresi destekliyor. Bu rakam çok ama çok fazla, hatta o kadar fazla ki adresleri göstermek için onaltılık sisteme ihtiyaç var. Özetle, interneti çok ama çok uzun bir süre işlevsel tutmaya yetecek kadar IPv6 adres var.

Soru: Madem öyle, neden hemen IPv6’ya geçmiyoruz?

Cevap: IPv4 adreslerindeki azalma yıllar önceden tahmin edildi, bu yüzden geçiş planları son on yıldır hazırlanıyor. Fakat bu süreç çok yavaş ilerliyor, internet dünyasının çok küçük bir kısmı yeni protokole geçmiş durumda. Buna ek olarak IPv4 ve IPv6 paralel ağlar olarak çalışabiliyor ancak bu iki protokol arasında veri aktarımı için özel ağ geçitlerine ihtiyaç var.

Yeni protokole geçişin sağlanması için, yazılımlarından ve dağıtıcıların daha gelişmiş teknolojileri destekleyecek şekilde değiştirilmeleri gerekiyor. Bu da para ve zaman demek. IPv6 ağının gerçek anlamda ilk denemesi 8 Haziran 2011 tarihinde Dünya IPv6 Günü’nde gerçekleştirilecek. 8 Haziran günü Facebook ve Google da diğer büyük internet şirketleri ile birlikte IPv6’yı test edecek ve IPv6’nın neler yapabileceğini, geçiş için daha nelerin yapılması gerektiğini görme şansı bulacaklar.

Soru: Bu geçiş beni nasıl etkileyecek?

Cevap: Başlangıçta bu geçiş büyük bir etki yaratmayacak. Mac OS 10.2 ve Windows XP SP1 dahil bir çok işletim sistemi IPv6 desteği sunuyor. Fakat bir çok modem ve sunucunun IPv6 desteği yok ve sadece IPv4 destekleyen bir modem ya da sunucuya IPv6 adresine sahip bir cihaz ile bağlanmak imkansız. IPv6 hala geliştirilme aşamasında; çok büyük karışıklıkla sonuçlanabilecek hataları ve güvenlik sorunları var.

Geçişin maliyeti ya da ne kadar süreceği hakkında kimsenin kesin bir bilgisi yok. Kesin olan tek şey; internet dünyasının bugün olduğu gibi işlevsel olması için bu geçişin yapılması gerektiği.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email